Home  Articles  Programs 

3B Yazıcı ile Basılmış C64 Kartuş Kutusu

6 Haziran 2016 tarihli PayPal sorunu yüzünden yurt dışından alışveriş sekteye uğrayınca, yurt içinde yapabileceklerimizi yurt içinde yapalım yaklaşımına ağırlık vermek gerekti. Bir ilk deneme olarak 3B yazıcıdan çıktısı alınan C64 kartuş kutusu fotoğrafta görülebilir.

3D Printed C64 Cartridge CaseKartuş kutusunun 3B .stl çizim dosyalarını http://www.thingiverse.com/thing:692797 adresinde bulunabiliyor. 3B yazıcıdan özenle çıktı alan Kerem Bey'in Letgo'daki hesabına ise https://tr.letgo.com/tr/u/3-boyut-duenyasi-3ditematgmail-com_330c6492-6eaf-4e6e-a619-412226211ff8 adresinden ulaşmak mümkün.

Çoğu C64 kartuş baskılı plaketi kartuş kutusunun içine gayet güzel oturdu. Bu ilk kutuyu ise GEOS kartuşu olarak planladığımdan bir düğme deliği vb. açmayı düşünmüyorum.

SolidWorks kullanarak, user port kartları veya benzerleri için de pratik kutular tasarlamak mümkün. Bu Commodore 64 kartuş kutusunda kullanılan malzeme Polilaktik Asit adlı bir polimer. Gayet sağlam bir malzeme ve kırılmak yerine büküldüğü yerde renk değiştiriyor yalnıca.

Kutunun fiyatı yüksek olmamakla birlikte, fiyatı basım süresi belirliyor. En çok zamanı, vida yuvası ve zaten görülmeyecek etiket bölgesindeki tırtıklarda kaybediyor üç boyutlu yazıcı... Bir de, basım kalitesi düşürülürse hızlanabiliyor, ama onda da kutunun yanlarında filamentin geçiş yaptığı çizgilerin belli olması söz konusu.

Bu tasarımda (yukarıdaki adresteki Cartridge_Embossed_TOP.stl ve Cartridge_Embossed_BOTTOM.stl dosyalarında) yüzeye desen yapılmış. Fena olmamış, ama hız düşürüyor belli ki. Zip'te bir de düz, desensiz tırtıksız kartuş kutusu tasarımı var. Olasılıkla onu daha hızlı ve daha düşük fiyata bastırmak mümkün olabilir.

Özetle, PayPal sorunu sayesinde yeni olanakları deneme şansı oldu. Yurt dışından kargoyu beklemeden, hızlı pratik ve hesaplı bir çözüm sağlaması da artı bir değer ayrıca.

İlker Fıçıcılar
15.06.2016

Keywords: C64, kartuş, Commodore, Commodore 64, kartuş kutusu, 3B Yazıcı, 3D Printer


C64 Projects Twitter Page

İlker Fıçıcılar's CBM Page